בפני רבים מהחיילים המשוחררים, מאילו שחזרו מהטיול בחו"ל, נשים אחרי חופשת לידה וכאילו שבשל מירוץ החיים מתוסכלים שלא למדו או המעוניינים לעשות הסבה ולפתח קריירה שנייה,
השאלה שכולם מתלבטים לגביה היא מה תחום הלימודים שמומלץ ללמוד, שמתאים להם ללמוד,לעסוק מבחינה אישיותית, יכולות, כישורים, עניין, כדאיות, ציפיות להגשמה ולסטטוס ואיך להשתלב עם תחום הלימודים כקריירה מצליחה בשוק העבודה לאחר הלימודים.
הלבטים הם רבים בשל מגוון המקצועות, ההיצע הרב של תחומי לימוד ומקומות לימוד – מכללות או אוניברסיטאות.
מחקרים הראו על 40 אחוז נשירה של סטודנטים שהתחילו ללמוד במקצוע שלא הולם את הכישורים, היכולות והעניין שלהם.
על מנת לבחור את מקצוע הלימוד שיהלום הציפיות, היכולות, הנטיות הכישורים ושלא יווצר מצב של ביזבוז משאבים של כסף וזמן בשל נשירה מהמקצוע או קושי במיצוי תחום הלימודים בתהליך ההשתלבות בשוק העבודה לאחר הלימודים מומלץ להתייעץ עם יועץ מוסמך ומומחה בנושא בחירת תחום לימודים ומקצוע הולם.
השאלה הנשאלה עם איזה גורם , יועץ מומלץ להתייעץ?
התשובה היא לא חד משמעית , לא נעשו מחקרים בנושא ורצוי שכל מי שעומד בסיטואציה הזו יעשה מחקר השוואתי בין המכונים השונים המתמחים באיבחון אישיותי על פי מבחנים או על פי גרפולוגיה ונותנים ייעוץ לבחירת מקצוע וקריירה, לבדוק עלויות, יחס אישי, מקצועיות, גישה תכליתית, יישומית.
עלות המכונים:
שיקול חשוב שעומד בפני כל אחד הוא עלות הייעוץ. במכונים בהם מתבקשים לעבור מבחנים מורכבים של יום שלם ופגישות ייעוץ עם פסיכולוגים העלות היא יקרה ומסתכמת בין 1400 -18000 ₪.
במכונים שהאיבחון והייעוץ נעשה על פי גרפולוגיה העלות יותר נמוכה וכלכלית והיא נעה בין 600 – 800 ₪.
יחס אישי:
המבחנים במכונים נעשים מול מחשב, באווירה רשמית. המבחן הוא ארוך, מלחיץ, מתיש, לא מורגש היחס האישי וההתייחסות האינדבידואלית לכל פרט בעת המבחן וכן בתהליך הייעוץ שלא תמיד נוגע בכל אחד ומכוון באופן ממוקד וספציפי עם שימת לב אישית לנועץ.
המכונים הפועלים על סמך המבחן הגרפולוגי נותנים הייעוץ על סמך כתב היד הנכתב על פי כללי כתיבה גרפולוגיים , המבחן הגרפולוגי הוא יעיל והכותב לא חווה לחץ, עייפות, התשה כמו במבחנים במכון.
הייעוץ הגרפולגי נעשה לכל אחד באופן אישי, בפגישה אישית על ידי הגרפולוג, המאבחן, בצורה אינדבידואלית, אחד על אחד והגרפולוג מהווה "יד מכוונת", "נוגע" אישית באישיות הנועץ ובונה לו תכנית אישית בהתאמה מיטבית למקצוע הנלמד, ובהתאמה לציפיות ולכישורים.
הגרפולוג בונה מודל קריירה, לבחירת תחום לימודי והשתלבות במקצוע הנלמד בשוק העבודה כפיתוח קריירה בטווח הרחוק יותר.
מימצאים תיאורטיים מול גישה מעשית:-
הייעוץ במכונים שם דגש על מימצאים סכמטים הרשומים בטבלאות ומדדים מספרייםשל כישורים ויכולות כמו אינטלגנציה מילולית, יכולת אנליטית, אינטראקציה בין אנשים, ראייה חזותית וכו' , בפגישת הייעוץ מסבירים המימצאים אולם הרבה פעמים שולחים את הנועץ לספרייה להתלבט בעצמו לגבי מקצועות שמתאימים לו על ידי ניפוי מקצועות שלא מתאימים.
הייעוץ הוא כללי, לא נוגע אישית ולא מסייע במקצועות הספציפים שעשויים להתאים לנועץ.
לעיתים אין סיכום, לאיזה מקצוע הנועץ מתאים וזה נשאר בגדר מימצאים אישיותיים, אין תכנית למסלול קריירה וחסר דגש על לוח זמנים, תכנית לטווח קצר ובניית מסלול להשתלבות בשוק העבודה בטווח הרחוק העתידי.
במבחן הגרפולוגי הייעוץ כולל מאפיינים ותיאור אישיותי מקיף עם הדגשים על מקורות כוח, יכולות, כישורים של הכותב לצד מקורות קושי ומתן הצעות אישיותיות ותכנית למודל קריירה, הצעות לימודיות ממוקדות עם מתן מסלול ואפשרויות תעסוקתיות באופק עתידי.
הייעוץ הגרפולוגי הוא מקיף לצד ממוקד ומהווה גישה תכליתית בכך שמסייע לתכנן הצעדים, התכנית תוך ראייה של מטרות קצרות טווח ותכנית לאופק עתידי.
הייעוץ הגרפולוגי הוא מאד מדוייק נוגע בכל אחד אישית ויכול לתת תשובות לשאלות רבות בשלבים שונים של החיים.
אין תשובה חד משמעית היכן כדאי ומומלץ לקבל ייעוץ לבחירת מקצוע, לקריירה שנייה, ליציאה לעצמאות, לפתח תחום ניהולי אולם מה שכן וודאי שמי שמתלבט , מנהל דיאלוגים אינסופיים עם עצמו ולא בקיא בתחומי הלימוד ובבחירת תחום לימודים ושינו מקצוע מומלץ שיתייעץ עם מומחה, פסיכולוג, גרפולוג תעסוקתי, יועץ לימודים, יועץ תעסוקתי היודע לסייע באופן הטוב ביותר בתהליך קבלת ההחלטות של תחום הלימודי והעיסוק המתאים לנועץ .
חשוב שהעיצות יהיו ספציפיות, אישיות, ממוקדות ויהוו "תפירת" תכנית לבחירת תחום לימודים ומקצוע בהתאמה אופטימלית לאישיות הנועץ למען פיתוח קריירה מוצלחת באופק עתידי.